Статті

Що станеться, якщо з’їсти хліб з цвіллю

Термін зберігання хліба – до 40 годин (залежно від складу і технології). Вважається, що після цього часу навіть у якісному продукті може виникнути цвіль. Однак буває, що він псується через добу після приготування. Часто це відбувається через неякісні інгредієнти, недобросовісних виробників та неправильне зберігання.
Причини

Виробники часто економлять на приготуванні хлібобулочних виробів і додають неякісні інгредієнти, які знижуються термін зберігання хліба. Також цвіль виникає в глевких буханках. Справа в тому, що спори добре розмножуються у вологому і теплому середовищі, тому напівсирий хліб – ідеальне місце для них.

Та найпоширеніша причина виникнення цвілі – неправильне зберігання хліба. Найгірше, що можна уявити – це зберігання хліба в поліетиленовому пакеті. Усі експерти однозначно впевнені в тому, що зберігання хліба в поліетиленових пакетах – це створення сприятливого середовища для розвитку хвороботворних мікробів, небезпечних для здоров’я: “зберігати хліб у жодному випадку не можна ні в холодильнику, ні в поліетиленовому пакеті, тому що конденсат, який виділяється у холодильнику, сприяє розвитку грибків. Якщо ж хліб знаходиться в пакеті не в холодильнику, то у ньому дуже швидко з’явиться цвіль, оскільки висока температура кухні у поєднанні з поліетиленом створюють “парниковий” ефект, який сприяє розмноженню грибкових спор. Тому найкраще хліб зберігати у хлібниці, і звісно, найкращий варіант – дерев’яна хлібниця”. Найгірше у неправильному зберіганні хліба – те, що цвіль вже може бути, але ще не проявляється у вигляді характерної “шубки”. Постійне вживання такого хліба з “невидимою” цвіллю загрожує хронічними хворобами шлунково-кишкового тракту, алергією та іншими проблемами з здоров’ям.

Цвіль на хлібі під мікроскопом

Не варто плутати цвіль на хлібі з цвіллю, яку вирощують спеціально – наприклад, для благородних сирів. Це – складний процес, яким займаються професіонали, вони контролюють температуру і умови “цвітіння”.

Що буде

У більшості випадків цвіль з’являється на скоринці, тому часто зрізають запліснілий край і вживають в їжу решту хліба. Так робити категорично не можна, тому що всередині ураженого виробу теж є спори, які можуть бути небезпечні.

У разі, якщо людина не помітила цвіль і з’їла невеликий шматок хліба, нічого страшного не трапиться. Небезпека з’являється, коли в організм потрапляє велика кількість цвілі – тоді може статися інтоксикація з неприємними симптомами у вигляді діареї, нудоти і блювання. У людей, схильних до алергії, може розвинутися сильна реакція, аж до набряку Квінке. Мова йде про випадки одноразового вживання цвілі. Також ми вже згадували вище, що постійне споживання хліба з цвіллю може призвести до непередбачуваних наслідків.

Що робити

Краще перестрахуватися і викликати швидку, яка огляне пацієнта і зможе запобігти анафілактичному шоку. Якщо людина почуває себе відносно нормально, варто промити шлунок і прийняти абсорбуючі препарати. Для того, щоб не вбивати свій організм невеликими дозами цвілі, варто просто правильно зберігати хліб.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *